Ouatul şi incubarea oualelor de prepeliţă

incubator simplu oua de prepelita

Incubator oua de prepelita

Prepelitele si Ouatul

Prepelitele ating maturitatea la 5-6 săptămâni. Asta înseamnă atunci pot depune primul ou. În funcţie de hrană, temperatura şi alte condiţii, pot începe ouatul mai târziu, la 6-8 săptămâni. După aceea, încep da producă în mod constant, timp de 8-12 luni câte un ou la 16-24 de ore. O prepeliţă poate produce şi două ouă în 24 de ore, întrucât ovulaţia se produce cu circa. o ora înainte de producerea unui ou, iar formarea unui ou durează 20 – 24 ore. Deci, intervalul dintre două ouă poate fie la prepeliţă de 21 ore, pe când la găină nu poate fi mai mic de 24 ore. Atenţie! Puteţi aveţi surpriză unele moară la ouare, din cauza nu pot scoată oul, este prea mare.
După aproximativ 1 an, încetează procesul de ouare (nu complet, dar scade foarte mult), şi aşa zisele păsări reformate trebuie sacrificate, deoarece nu sunt profitabile (manaca la fel, dar nu mai cresc şi nu fac ouă).
Primele ouă sunt de regulă mai mici. Greutatea unui ou este de 8-12 grame. Deci 5-6 ouă de prepeliţă înlocuiesc un ou de găină. Dar spre deosebire de găini unde oul cântăreşte 5-6% din greutatea găinii, la prepeliţă oul reprezintă un procent de 8-10% din greutatea păsării. Prepelitele se ouă de obicei seară.
În bateriile de ouă pentru consum, puneţi un mascul la 9-10 femele. Deci într-o baterie de 50, avem 45 de prepeliţe şi 5 prepeliţoi.
Dacă creşteţi prepeliţe pentru uzul familiei, un număr de 50 de prepeliţe este suficient pentru producţia de ouă (veţi avea în fiecare zi cam 40 de ouă ceea ce echivalează cu 7-8 ouă de găină zilnic, adică circa 50 pe săptămâna. Mult mai mult decât suficient, mai daţi şi prin vecini).
Ouăle se pot ţine la firgider, la fel şi cele de găină, până la o luna.

Incubator oua de prepelita

Incubator full automat

Incubarea ouălor

Dacă vrem creştem prepeliţe intensiv, avem nevoie de pui care înlocuiască păsările bătrâne. Pentru asta avem nevoie de ouă fertile. Pentru a obţine ouă fertile, se folosesc baterii speciale, în care raportul de fete/băieţi este diferit faţă de cele pentru consum. Cel mai indicat raport este de un băiat la trei fete. Deci într-o baterie de 50 de păsări reproducătoare avem 12 băieţi şi 36 fete. Mai băgăm un băiat şi o faţă, fie 50. Deci 13 băieţi şi 37 fete.
Nu folosiţi ouăle de la primele ouări (de la prepelitele de 5-6 săptămâni), şi nici de la cele bătrâne un an. De asemenea, cocoşeii aibă minim 40 de zile (~ 6 săptămâni)
Selectaţi oule. Le folosiţi numai pe cele cu coajă întreagă, fără defecte şi curate. Nu trebuie spălate. Dacă sunt murdare, ştergeţi-le uşor cu o cârpă uscată. Nu alegeţi ouăle mici, alegeţi-le pe cele mai mari(12 grame) dar nu extraordinar de mari. Este posibil prezinte malformaţii.
Ouăle se păstrează într-o camera răcoroasă (nu le băgaţi la frigider!), şi de întorc în fiecare zi de depozitare. Perioada maximă cât pot fi păstrate este de 7 zile, dpa care devin nefertile. Nu este recomandat le folosiţi nici pe cele ouate în aceeaşi zi. Deci ideal e va faceţi un stoc cu ouă de 5 zile. De la o baterie de 50 de păsări (37 fete), dacă luăm 30 pe zi, avem 150 de ouă, pe care le punem la incubat a şasea zi.

Perioada de incubaţie este de 16/17 zile, iar temperatura optimă este de 37,5-37,7 grade. Umiditatea din incubatortrebuie fie 60% în primele 14 zile. Apoi se menţine aceeaşi temperatura, dar se creşte umiditatea la 80% (se înmoaie coajă oului şi o pot sparge cu ciocul). Dacă umiditatea nu este suficientă după ziua a 14-a, ştergeţi ouşoarele cu un burete călduţ şi ud.
Începându cu a două zi, întoarceţi ouăle de două ori pe zi, o dată dimineaţă şi o dată seară, nu se lipească puii de coajă. În ultimele 2-3 zile (15-16-17) nu le mai întoarceţi.
Verificaţi nivelul apei în fiecare zi, şi completaţi dacă este necesar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *