Creşterea Puilor de Prepeliţă

pui de prepelita

Izolarea puilor de prepelita

Puii se iau din incubator când sunt uscaţi (nu va faceţi griji de înfometare, deoarece au rezerve pentru 24 de ore) şi se pun într-o “maternitate”, o cutie de carton, sau acvariu de sticlă, care se aşează într-un loc uscat, fără curenţi de aer (cel mai bine este -l acoperiţi). Aşternutul din cuşcă trebuie fie uscat, bun absorbant al umidităţii, nu prea grosier, aşezat în strat uniform.
Temperatura în primele trei zile este de 37-38 de grade, care se scade treptat cu două grade pe zi, până la 21 de grade, când puii au 11 zile şi sunt deja acoperiţi cu pene. Dacă vi se pare suferă de frig, se strâng toţi grămadă sub sursă de căldură, prelungiţi perioada cu tempreatura mai ridicată (1 saptamanta cu 37 grade, după care scădeţi). Temperatura trebuie fie uniformă şi suficientă în toată maternitatea, alftel puii se adună sub sursă de căldură, se şuie unul peste altul, iar cei de jos pot muri sufocaţi.
procente, ies cam 50% băieţi şi 50% fete.
Puii au nevoie de lumina, care poate funcţioneze non-stop pe toată perioasă creşterii. Puteţi însă o lăsaţi 24 de ore în primele două săptămâni, apoi o scădeţi treptat câte o ora pe zi, până ajungeţi la valoarea de 16-18 ore.

Trebuie asigurată apă la o temperatura medie, imediat ce sunt aduşi din incubator. Dacă e prea rece provoacă indigestii. În apă se pot dizolvă antibiotice sau vitamine pentru inratirea puilor şi prevenirea bolilor (Oxivit S). Puii trebuie duşi cu ciocul la apă pentru a se hidrata, şi pentru a învaţă unde este situată. Atenţie cu apă în maternitate. Puii nu trebuie se ude pentru sunt foarte sensibili. Puneţi o adăpătoare cu grătar deasupra, nu le între picioarele în apă.
Creşterea puilor se face în doi paşi:
– demarajul (iarnă durează 10 zile, vara 7 zile), în care se hrănesc cu un furaj special tip Starter;
creşterea propriu-zisă, până la 5 săptămâni, după care sunt transferaţi în baterii. Pot fi transferaţi chiar mai repede, la 4 săptămâni.

Trebuie avem grijă cu 2 luni înainte de ieşirea unei generaţii din producţia de ouă, pregătim altă. Deci când au împlinit 8 luni, deja trebuie avem în incubator înlocuitori pentru ele.
La 30-35 de zile (maxim 5 săptămâni) puii se mută în baterii, deoarece ajung la maturitate.

Cei crescuţi pentru carne, care nu necesită selectare după sex. Se cresc în şase loturi cu diferenţa de vârstă de o săptămâna. Primul lot care împlineşte 6 septamani se sacrifică, fiind înlocuit cu un nou lot. Aşa o avem tot timpul prepeliţe în vârstă de 1,2,3,4,5 şi 6 săptămâni, cu producţie săptămânală.

Cele mai frecvente greşeli la incubare:
Ouăle prea vechi – rată foarte proastă de scoatere, şi foarte întârziată (până la 19 zile)
Temperatura prea mare: puii ies cu malformaţii
Ouăle nu sunt întoarse la timp : puii mor în ou
Temperatura prea mică: puii mor în ou şi se lipesc de coajă
Umiditatea prea mică: puii nu pot sparge coajă oului şi mor.

După circa 3 săptămâni de la se pot diferenţia masculi de femele în proporţie de 99%. Se poate şi la 16-17 zile, după penaj, dar procentul este undeva la 85%.
Masculul are pieptul roşcat iar cloaca prezintă o excrescenţa de culoare roz fără penaj.
Femelă are pieptul şi gâtul maro-roşcat cu pete închise şi cloaca alungită transversal. De altfel, prepelitele de sex feminin au la baza ciocului inferior pene culoare albă,iar la masculi sunt de culoare neagră sau maro închis.
Cei neexperimentaţi le pot sorta în perioada 4-5 săptămâni, când semnele sunt mult mai vizibile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *