Alimentaţia prepelitelor

Furaje prepelite ouatoare

Furaje prepelite ouatoare

Alimentaţia este unul din cei mai importanţi factori pentru menţinerea prepeliţelor la un nivel normal de creștere și de producţie de ouă. Deoarece costurile legate de procesul de hrănire reprezintă 60-70% din investiţia curentă a unei ferme, este necesar de avut în vedere o proporţie corectă a substanţelor nutritive din amestecul de furaje care se administrează la prepeliţe.

În practica hrănirii prepeliţelor se folosesc mai multe sisteme de hrănire și anume: terci uscat (în zonele calde), furaje și pastile. La noi în ţară se practică hrănirea cu furaje uscate ce se găsesc în proporţii diferite înraţie. Un proces de hrănire obișnuit, care este utilizat frecvent de către crescătorii amatori constă într-o dietă asemănătoare cu cea a găinilor la care se adaugă soia, lapte praf sau făină de pește.

Pentru o crescătorie intensivă în care este nevoie de un proces de creștere cât mai scurt se va apela la folosirea unor diete cu un procent ridicat de proteine. Îndeosebi prepeliţa japoneză care atinge maturitatea corporală la 5-6 săptămâni răspunde foarte bine la această dietă. Această metodă de hrănire intensivă determină devansarea perioadei în care prepeliţele vor începe să ouă. În practică s-a observat că mărirea procentului de proteină din raţie detemină obţinerea unor ouă mai mari. Trebuie însă avut grijă deoarece dacă se continuă cu această

Mancare prepelite

Mancare prepelite ziua 55

raţie pot apărea accidente prin spargerea oului în cloacă datorită dimensiunii exagerate. Astfel de accidente duc inevitabil la moartea păsării. La păsările adulte dieta recomandată se menţine și se completează cu calciu și fosfor. Se recomandă o dietă care să conţină cel puţin 1,25% fosfor și 3,5% calciu, deși se poate ajunge și la 3,9% calciu în sezonul călduros, atunci când prepeliţele mănâncă mai puţin, dar au nevoie de calciu pentru ouă. Este foarte important ca hrana să fie proaspătă și să fie păstrată în condiţii igienice (loc uscat și răcoros), departe de animalele domestice sau dăunători.

Hrana stocată mai mult de 50 zile se poate deteriora și își poate pierde nivelul nutritiv. Din păcate, nu toţi crescătorii folosesc nutreţuri adecvate și implicit acest lucru afectează calitatea ouălor vândute.
Acest lucru este foarte impotant mai ales când ouăle sunt utilizate crude pentru tratamente naturiste.

Tabel furaje prepelita

Tabel furaje prepelita

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *